Kouzlo ořechových másel
Ořechová másla jsou pevnou součástí zdravé výživy a jsou čím dál oblíbenější u velké části naší populace. Mají velký obsah kvalitních tuků, které by neměly v našem jídelníčku chybět. Jídlu dodávají velice zajímavou chuť a tím pádem jsou oblíbeny u té části lidí, která má ráda chuť ořechů. Jaká másla zkusit?
Kokosová másla
Kokosová másla jsou vyráběny z kokosových ořechů a to tak, že se čerstvá dužina mele do té doby, než se z ní stane hladké máslo. Tento krém má velké množství tuku a je velice chutný. Lze jej použít při výrobě sladkých pokrmů, dortových krémů či třeba polev. Dá se ním nahradit máslo při pečení, ale zároveň se dá použít i přímo k namazání. Jedná se o dobrou náhražku živočišných tuků při intoleranci laktózy. Kokosový krém Nakliceno je velice oblíbený v cukrářském průmyslu při výrobě vegetariánských a veganských dezertů.
Mandlová másla
Mandlová másla mají velký poměr tuků a obsahují třeba hodně hořčíku. Hořčík je pro naše tělo opravdu vhodný, především eliminuje stres a může pomoci třeba s odstraněním migrén. Mandlová másla jsou oblíbená především pro sladké pokrmy, do kaší, na paličky, do krémů či jen tak na lžičku. Má typickou mandlovou chuť, která připomíná marcipán.
Arašídová másla
Arašídová másla jsou asi nejznámější. V Americe je zná téměř každý, jsou velice oblíbené jak ve sladké tak ve slané variantě. Využívají se jak k namazání na bílý chléb, tak na pečení, do kaší nebo třeba do sušenek. Arašídové máslo má nezaměnitelnou vůni a chuť, jedná se o velký zdroj minerálních a stopových prvků a zdravých tuků. Arašídová másla jsou asi nejzdravější a nejoblíbenější variantou ořechového másla.
Ořechová másla s čokoládou jsou v posledních letech často využívány jako alternativa slavných lískooříškových pomazánek, plných cukru a nezdravého palmového tuku. Připravit si je můžete i doma, nebo si jej zakoupit třeba ve zdravé výživě.