Klíčení semínka je skutečný zázrak
Můžete si pár semínek vyzkoušet sami naklíčit. Uvidíte, že s každou změnou, kterou zaznamenáte, přijde úsměv a zároveň touha vědět, co bude dál. Nejlépe se tento proces pozoruje z průsvitných, případně skleněných nádob. Semínko nepotřebuje moc, jen vodu a teplo. Nejprve semínka propláchnete vodou a můžete je namočit třeba přes noc do vody. Poté je položit například na umělohmotné síto, aby mohly k vodě, nesmí být celá ponořená a vůbec ne zakrytá nějakou pokličkou v hrnci.
Je vhodné je i během dne propláchnout čistou vodou, měla by být vlažná. Během 2-4 dnů máte klíčky na světě a když je necháte ještě dalších 5-10 dnů, tak máte výborné a chutné rostlinky, plné vitamínů a nezbytně nutných výživových látek pro naše tělo. Velmi praktické je si pořídit klíčící misky, kde můžete nejen semínka pozorovat, ale také dát klíčit více druhů rostlin, tím si zařídit prakticky svojí biostravu a neskutečně perfektní zdraví prospěšnou surovinu. Pojídejte klíčky pouze v syrovém stavu, aby se nezničila jejich výživová hodnota.
Je to rozmar, lék nebo nový trend
Není to rozmar dnešní doby, naši předkové již tuto metodu praktikovali, stejně tak jako mladé rostlinky dávali do různých salátů. Možná nevěděli, co všechno obsahují, ale věděli, že to dělá dobře jejich tělu a prospívá zdraví. My jsme ve vědě o trochu dál a tak víme, že klíčení semínek a jejich konzumace není jen zábava, ale perfektní detoxikační kúra pro naše tělo. Veškerá rašící semena totiž jsou bohatá na esenciální aminokyseliny, které my potřebujeme pro stavbu bílkovin. A právě výhonky jsou jich plné, takže tělo dostane rychleji pomoc, než by ji nasbíralo z běžné potravy. Navíc jsou plné vitamínů A,B, C, železa, hořčíku, draslíku, stopových prvků a dalších minerálů. Lze je pak konzumovat jako součást salátů, pomazánek, ozdoby na pečivo, ale i dají se přidat do jogurtů nebo chladnějšího jídla. Posilují organismus, snižují cholesterol, pomáhají s trávením a mají zároveň dezinfekční efekt.
Zkrátka malé semínko, dokáže dělat velké zázraky.